flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зверніть увагу! З 1 січня змінилися ставки судового збору

02 січня 2023, 11:12

Шановні користувач судових послуг! Звертаємо увагу, що з 1 січня цього року встановлено новий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Відповідно, змінюються й усі ставки судового збору, що визначені залежно від його розміру.

Нагадаємо, що відповідно до ст.7 закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1.01.2023 р. становить 2684 грн.

В свою чергу, ст.4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Також в цій статті містяться розміри ставок судового збору.

Так, за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами ставка судового збору складає 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання до суду юридичною особою або ФОП апеляційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 2684 грн.

За подання до суду фізичною особою апеляційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 536,80 грн. (0,2 х 2684 грн.).

Окрім того, за видачу судами документів доведеться сплатити: 

  • за повторну видачу копії судового рішення - 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу, тобто 8,05 грн.;
  • за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання - 0,03 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 80,52 грн.; 
  • за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов'язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом «Про доступ до судових рішень» - 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш копії, тобто 8,05 грн.;
  • за виготовлення копій документів, долучених до справи - 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш копії, тобто 8,05 грн.

Зверніть увагу! Автоматично розрахувати судовий збір можна на сайті Закарпатського апеляційного суду, перейшовши за посиланням https://zka.court.gov.ua/sud4806/gromadyanam/tax/

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду