flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конфісковані за рішенням апеляційного суду Mercedes-Benz та Land Rover передано для оборонних потреб держави

09 січня 2023, 10:19

Елітна іномарка Land Rover та мікроавтобус Mercedes-Benz, котрі фігурували у справах про порушення митних правил України, вже допомагають українським збройним формуванням, що беруть участь у відсічі збройної агресії росії. Конфіскований транспорт передали відповідним військовим підрозділам після рішення Закарпатського апеляційного суду. Загальна вартість цих авто – біля 1,5 мільйона гривень.

Так, Mercedes-Benz використовувався для переміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил через митний кордон України. Цим мікроавтобусом громадянин України, що повертався з Італії, через пункт пропуску «Тиса» намагався ввезти три незадекларовані мотоцикли марки «KTM». Двохколісні транспортні засоби знаходилися у розібраному стані в спеціально облаштованому тайнику. За порушення митних правил прихований від оподаткування товар та мікроавтобус було вилучено, а справу скеровано до суду.

Місцевий суд визнав українця винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 МК України, та наклав на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі майже 980 тисяч гривень із конфіскацією мотоциклів і транспортного засобу, що використовувався для їх переміщення.

На постанову місцевого суду адвокати правопорушника подали апеляцію. Перевіривши матеріали справи й дослідивши зібрані в справі докази, апеляційний суд дійшов висновку про те, що підстав для задоволення апеляційної скарги не має.

Ще одну автівку - позашляховик Land Rover - конфіскували на користь держави у громадянина Бельгії. Іноземця місцевий суд визнав винуватим у порушенні митних правил, передбаченого ч. 6 ст. 481 МК України – перевищення встановленого строку (більше ніж на 30 діб) тимчасового ввезення транспортного засобу особистого користування. Наявні у матеріалах справи докази підтвердили, що упродовж майже двох років (а саме - від моменту ввезення позашляховика на митну територію України у лютому 2020 року і до моменту виявлення адмінправопорушення та оформлення протоколу про порушення митних правил у січні 2022 року) позашляховик не перетинав кордон.

Переглядаючи справу в апеляційній інстанції, суд також врахував відсутність в матеріалах справи даних про доходи правопорушника (іноземець є безробітнім, а Land Rover планував продати) та можливості сплатити ним штраф. Тому суд застосував адміністративне стягнення у виді конфіскації транспортного засобу, тобто в межах санкції статті, за якою кваліфіковано його дії.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду