flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформуємо, щодо оскарження вироку Воловецького районного суду у кримінальному провадженні стосовно неповнолітньої потерпілої

29 березня 2023, 14:01

16 березня 2023 року, Воловецьким районним судом Закарпатської області ухвалено вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб - Гафинця Владислава, Гафинця Ростислава та Траньовича Михайла.

Цим вироком обвинувачених визнано винуватими за ч.3 ст.153 КК України - вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи.

Суд першої інстанції призначив покарання неповнолітнім обвинуваченим у межах санкції ч.3 ст. 153 КК України, - у виді позбавлення волі строком на  п`ять років. При цьому,  згідно з положеннями статей 75 та 104 Кримінального кодексу України, з урахуванням пом’якшуючих обставин, передбачених статтею 66 Кримінального кодексу України, суд звільнив обвинувачених від відбування покарання з випробуванням із встановленням, максимально допустимого для неповнолітніх обвинувачених, дворічного іспитового строку. На них покладено обов’язки, передбачені пунктами 1 і 2  частини 1 статті 76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Цивільний позов потерпілої задоволено частково та стягнуто на її користь по 60 000 гривень з кожного обвинуваченого, які, у добровільному порядку, відшкодовано потерпілій під час судового розгляду справи.

28 березня 2023 року, на цей вирок суду надійшла апеляційна скарга Закарпатської обласної прокуратури. Скарга подана до Воловецького районного суду.

У скарзі Закарпатська обласна прокуратура просить скасувати вирок та ухвалити новий у частині призначеного обвинуваченим покарання та визначеного розміру моральної шкоди.

Відповідно до ст. 395 КПК України, апеляційна скарга може бути подана на вирок суду першої інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення через суд, який ухвалив судове рішення.

Стаття 393 КПК України передбачає можливість оскаржити вирок суду, зокрема, обвинуваченим, його законним представником чи захисником, потерпілою стороною чи її законним представником.

Станом на 29 березня 2023 року, від інших учасників кримінального провадження, апеляційних скарг не надходило.

Відповідно до статті 397 КПК України суд першої інстанції через три дні після закінчення строку апеляційного оскарження судового рішення надсилає отримані апеляційні скарги разом із матеріалами кримінального провадження до суду апеляційної інстанції.

Враховуючи вищевказане положення кримінального процесуального Закону, матеріали кримінального провадження повинні надійти до суду апеляційної інстанції не пізніше 18 квітня поточного року.

Інформація про хід цієї справи буде доповнюватись.