flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Закарпатського апеляційного суду взяла участь у XІ Щорічному міжнародному форумі з практики Європейського суду з прав людини

06 грудня 2023, 08:57

З 30 листопада по 1 грудня 2023 року відбувся XІ Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини, організований Програмою підтримки ОБСЄ для України у межах проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, Друга фаза” та проєктом Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” у співпраці з юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка, Верховним Судом та Національною школою суддів України. Закарпатський апеляційний суд на форумі представила очільниця суду – Ганна Фазикош.

У 2023 році форум пройшов у змішаному форматі – онлайн і офлайн. Взяли участь більше двохсот суддів України та Європейського суду з прав людини, правників, науковців, представників неурядових організацій, міжнародних та національних експертів у галузі захисту прав людини.

Основними темами зустрічі стали: вплив практики Європейського суду з прав людини на юридичні позиції Конституційного Суду України, співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини, застосування практики ЄСПЛ в кримінальних справах, провадження у кримінальних справах, пов’язаних з конфліктами, та їх відповідності Міжнародному праву з прав людини, відступ від зобов’язань за Європейською конвенцією з прав людини під час надзвичайної ситуації, свобода пересування, виконання Україною рішень ЄСПЛ, діяльність Верховної Ради України у процедурах виконання рішень ЄСПЛ, виклики перед Європейським судом з прав людини у міждержавних справах, роль ЄСПЛ у незалежності судової влади в державах-членах, вплив війни на розвиток кримінального права, формування державної політики та виконання рішень ЄСПЛ, проблеми перегляду Великою Палатою Верховного Суду судових рішень у зв’язку зі встановленням ЄСПЛ порушення Україною конвенційних зобов’язань, гендерна рівність та заборона дискримінації в умовах війни, консультативні висновки Європейського суду з прав людини щодо особливості юридичної природи, аргументація та місце у правовій системі України, тощо.

З ключовими доповідями виступили: суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський (“Захист прав людини в умовах війни”), суддя Європейського суду з прав людини від Чорногорії Івана Єліч (“Співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини“), суддя Європейського суду з прав людини від Угорщини Петер Пацолай (“Відступ від Конвенції під час надзвичайної ситуації”), суддя Європейського суду з прав людини з Азербайджану Латіф Гусейнов (“Виклики, з якими стикається Європейський суд з прав людини у міждержавних справах“), суддя Європейського суду з прав людини від Вірменії Армен Арутюнян (“Незалежність судової влади в державах-членах. Роль Європейського суду з прав людини“). Заступник голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Ноель Калхун представив доповідь на тему “Провадження у кримінальних справах, пов’язаних з конфліктами, та їх відповідність Міжнародному праву з прав людини“. Наприкінці заходу виступив професор Петро Рабінович.

Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини має особливе значення для українських суддів. Жваві дискусії під час заходу безперечно допоможуть віднайти належні юридичні механізми захисту прав людини національними судами та відповіді на поставлені перед судовою системою виклики, нагальні правові проблеми сьогодення, зумовлені війною.

Зазначимо, що щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини проводиться з 2012 року і є платформою для обговорення важливих питань щодо застосування практики ЄСПЛ та її впливу на Україну для усіх гілок державної влади в Україні, суддів ЄСПЛ, правників, науковців, неурядових організацій та експертів у галузі захисту прав людини.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду