flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незаконне полювання в заповіднику: апеляційний суд залишив в силі ухвалу суду першої інстанції

21 грудня 2023, 16:04

21 грудня 2023 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула сім апеляційних скарг на ухвалу Великоберезнянського районого суду Закарпатської області від 19 березня 2019 року, стосовно кримінального провадження про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 248 КК України ("Незаконне полювання"), на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Суд першої інстанції закрив кримінальне провадження щодо обвинуваченого за ч. 2 ст. 248 КК України на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з його смертю.

З матеріалів справи відомо, що обвинувачений, будучи працівником поліції, у червні 2016 року, перебуваючи на території Ужанського національного природного парку, який діє у відповідності до Закону України «Про природно-заповідний фонд» від 16 серпня 1992 року, діючи умисно, переслідуючи мету добування (відстрілу) тварин, що перебувають в стані природної волі, із використанням власної рушниці марки «BLASER R8», за попередньою змовою з іншою особою, порушив заборони щодо здійснення полювання. Пізніше, в ході здійснення обвинуваченим незаконного полювання, в результаті необережного поводження іншої особи із власною зброєю, останнім було здійснено постріл в напрямку обвинуваченого, в результаті чого той отримав вогнепальне поранення голови, від якого помер на місці.

Крім показів свідків, вина обвинуваченого підтверджується сукупністю доказів, зібраних у справі при провадженні досудового слідства, які досліджені та перевірені судом першої інстанції. Великоберезнянський районний суд дійшов до переконання, що діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа, мало місце. Дії обвинуваченого правильно кваліфіковано за ч. 2 ст. 248 КК України як незаконне полювання в заповідниках або інших територіях та об`єктах природно-заповідного фонду, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Однак, у зв`язку з тим, що обвинувачений помер, кримінальне провадження відносно нього слід закрити на підставі п.5 ч.1 ст.284 КПК України, вважає районний суд.

Заслухавши доповідь головуючого судді, позицію прокурора та доводи адвоката, апеляційний суд постановив: апеляційні скарги залишити без задоволення, а ухвалу Великоберезнянського районого суду Закарпатської області від 19 березня 2019 року - без зміни.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду