flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблемні питання правозастосування цивільного законодавства та практика Верховного Суду

30 квітня 2024, 16:39

26 квітня 2024 року у Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду відбувся семінар для голів апеляційних судів, їх заступників та секретарів судових палат з розгляду цивільних справ на тему «Деякі проблемні питання правозастосування у цивільних справах та практика Верховного Суду».

Участь у заході взяла заступниця голови Закарпатського апеляційного суду Олена Кожух.

У фокусі уваги семінару – застосування норм матеріального та процесуального права при розгляді справ відповідних категорій, огляд актуальної судової практики та постанов Верховного Суду.

Захід відкрив голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Борис Гулько.

Із ключовими доповідями виступили:

Дмитро Луспеник – секретар Першої судової палати, секретар Пленуму Верховного Суду, який акцентував увагу учасників заходу на деяких питаннях застосування норм процесуального права та проблемах судів у їх застосуванні, а також навів актуальну практику Верховного Суду.

Ірина Фаловська – секретар Третьої судової палати Касаційного кримінального цивільного суду у складі Верховного суду, яка розповіла про деякі питання про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Секретар Другої судової палати Касаційного кримінального цивільного суду у складі Верховного суду Марина Червинська інформувала присутніх про категорії справ про відшкодування збитків особам, які постраждали від війни в Україні та трудовим спорам.

Судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат, Євген Синельников та Андрій Грушицький поділились досвідом щодо розгляду правочинів та спадкових спорів; спорів, пов’язаних із вихованням дітей; земельних спорів та приділили увагу правовим висновкам, сформованим за результатами розгляду цих категорій справ.

Загалом, учасники семінару обговорили актуальні проблемні питання, що виникають при розгляді справ та отримали від суддів касаційної інстанції необхідну методичну допомогу для забезпечення єдності і сталості судової практики.