flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош у складі делегації відвідала судові органи Естонії

05 червня 2024, 17:18

У рамках двосторонньої співпраці між верховними судами України та Естонії, українська делегація відвідала судові органи Естонії. Серед учасників візиту –  голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош.

Представники України завітали до Міністерства юстиції Естонії, де суддям розповіли про використання електронних технологій у судочинстві країни. Натомість наша місія поділилася інформацією щодо національної правової системи та хід реформування правової системи України, яке відбулося протягом останніх років. Було відзначено, що правові системи обох країн дуже близькі, а правові норми (в тому числі процесуальні), які регламентують окремі суспільні відносини, подібні.

Гості також поспілкувалися з канцлером з питань юстиції, представниками Асоціації адвокатів та Прокуратури.

В ході візиту, українська делегація відвідала Верховний Суд Естонії та провела зустріч Головою – Віллу Кове та суддями цього суду.

Українська сторона поділилася досвідом щодо функціонування судової влади в умовах воєнного стану, також говорили про можливість конфіскації російських активів шляхом проведення конституційного перегляду відповідного законодавства Естонії та практику такої конфіскації в Україні.

З нашої сторони було презентовано «Центр реєстрів та інформаційних систем: Реєстр електронного бізнесу».

Представники України відвідали окружні суди Хар’ю, Тарту та Пярну, де  обговорили процедури розгляду цивільних і кримінальних справ у суді першої інстанції, питання проведення віртуального судового процесу, обмінялися досвідом та особливостями проведення процедури в кожній із країн, а також низку інших питань судочинства.

Взяли участь у семінарі на тему діяльності судової системи Естонії, та у засіданні XXIII Генеральної асамблеї суддів Естонії.

Делегація суддів України також зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Естонській Республіці Максимом Кононенком.

«Що примітно, в Естонії високий рівень підтримки нашої країни: на будівлях державних і комунальних установ, окрім державного прапора Естонії майорять українські стяги, у громадських місцях розміщені відповідні інсталяції на підтримку нашої держави. А естонські колеги висловили підтримку євроінтеграційним планам України. Міжнародна солідарність і допомога для нас є дуже важливою і це дає впевненість, що ми на правильному шляху», – відмітила Ганна Фазикош.

Верховний Суд та всі учасники візиту висловлюють щиру подяку своїм естонським колегам за організацію, за теплий прийом і спілкування, обмін досвідом, за можливість донести інформацію про роботу судової системи України в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф.

Сподіваємося на продовження цієї співпраці.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду