flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдиною універсальною методикою вимірювання довіри до суду у європейських країнах, у тому числі і в Україні є соціологічні опитування» - Ганна Фазикош, голова Закарпатського апеляційного суду

05 січня 2021, 14:27

Наприкінці минулого року відбулася презентація Звіту за результатами дослідження «Ставлення громадян України до судової системи», яке пройшло в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей торік у жовтні. Головною метою дослідження було з’ясувати реальне ставлення громадян до судової влади та дізнатися як вони оцінюють різні  аспекти  діяльності національних судів. Організаторами заходу виступили Український центр економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова та  Офіс Ради Європи в Україні.

Соціологічні опитування пройшли у два етапи: репрезентативне опитування громадян України (з 9 по 14 жовтня 2020 року) та опитування учасників судових засідань на виході з приміщень судів (з 21 по 28 жовтня 2020 року).

Так, відповідно до результатів стало відомо, що 51% опитаних громадян отримують інформацію про діяльність судів зі ЗМІ, 19,6% поєднують інформацію, отриману із досвіду своїх родичів, друзів та знайомих, з інформацією, отриманою із ЗМІ. При цьому, порівняно з 2019 роком дещо зросла сукупна частка тих респондентів, які вказують на власний досвід як джерело інформації (як сам по собі, так і доповнений іншими джерелами інформації).  13,3% поєднують власний досвід з інформацією, отриманою із досвіду своїх родичів, друзів та знайомих, та інформацією, отриманою із ЗМІ. І лише 4,4% судять про діяльність судів на основі лише власного досвіду та досвіду своїх родичів, друзів і знайомих, а 2,9% – лише з власного досвіду.

Більше інформації міститься у Звіті, з яким можна ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/2IZTGcj

 

За словами голови Закарпатського апеляційного суду Ганни Фазикош, експертні опитування є одним з найважливіших інструментів вивчення проблемних питань, які турбують суспільство. Так, очільниця апеляційної інстанції Закарпаття наголошує: «Що таке довіра? Це в першу чергу впевненість (у чомусь чи у комусь). Чи існує універсальний спосіб її «вимірювання»? Так, існує. Проведення соціологічних опитувань на професійному рівні є чи не єдиним методом отримання об’єктивної  інформації, яка необхідна для ґрунтовного аналізу тих чи інших проблемних питань. У багатьох країнах Заходу досвід проведення та використання результатів соціологічних опитувань став невід’ємним елементом повсякдення, частиною культури нації. Україна - не виняток. Соціологічне  дослідження суспільних настроїв населення, зокрема в частині ставлення громадян до судової гілки влади, проведене у тому числі і в Закарпатській області свідчить  про те, що рівень довіри громадян, які мають власний досвід спілкування із судами, помітно став вищим. Більше того, баланс довіри з боку цих громадян до судів та судової системи є позитивним, тобто кількість тих, хто довіряє судам, є більшою, ніж  тих, хто не довіряє. Мовою цифр це виглядає так: 66,1% опитаних, у чиїх справах були винесені судові рішення, визнали, що вони законні і справедливі. При дослідженні бралися до уваги статус особи у провадженні, тип справи, доступність здійснення судочинства тощо. Оцінюючи різні аспекти діяльності суду, частіше респонденти за всіма показниками висловили задоволеність, ніж незадоволеність.  Ці результати якнайкраще доводять, що власний досвід руйнує стереотип.»

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду