flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олена Кожух: "Вишиванка – це не просто одяг, це щось особливе, рідне, святе."

20 травня 2021, 10:45

Вишиванка – це не просто одяг, це щось особливе, рідне, святе. Вишивана сорочка увібрала в себе найважливіші людські цінності: свободу, щастя, долю, любов. Це наша історія. А ще вона уособлює найкращі емоції та почуття – вважає заступник голови Закарпатського апеляційного суду Олена Кожух.

  

У гардеробі Олени Анатоліївни налічується більше 10 вишитих сорочок та суконь, абсолютно різних за фасоном, орнаментом, кольором, візерунками.  І кожна має свою історію. «В мене багато різних вишиванок,і кожна з них, незалежно від місця і часу створення, є атрибутом нашої духовно багатої культури. З-поміж всіх тих, що є у моєму гардеробі, - одну з найулюбленіших виділити не можу, оскільки кожну вишивану сорочку ношу з особливою любов'ю та гордістю. Подобаються всі»  

Вишиті сорочки Олена Кожух одягає не лише  раз на рік - з нагоди свята, а й на інші важливі урочисті події та у повсякденному житті. За словами Олени Анатоліївни, насправді приводів для такого цікавого та унікального одягу значно більше, ніж здається на перший погляд. «Вишиванка для мене та родини – це символ, своєрідний оберіг, родинна пам'ять, міцний зв’язок між поколіннями. Вдягаємо вишивані сорочки не тільки на державні свята, а й на особисті урочисті події, і просто – на роботу При цьому, кожен член нашої сім'ї має декілька різних вишиванок. Чоловік упродовж року ходить у вишиванках на роботу. У нього їх більше 20-ти – на різні сезони. Щиро тішусь, що збереження українських традицій та цінностей, які у спадок перейшли від наших батьків, є важливими не лише для нас з чоловіком, їх також шанують  діти. Наприклад, на реєстрацію свого шлюбу донька запропонувала одягнути саме вишиванки»

  

Вишивана сорочка – це національний символ, який єднає українців і презентує нашу державу у світі. Масштабність відзначення Дня вишиванки у всіх регіонах країни і далеко поза  її межами - цьому підтвердження. Поки ще не офіційне і відносно нове свято  - покликане зберегти споконвічні народні традиції, примножити їх та передати наступним поколінням. Цього дня не залишаються осторонь святкувань і працівники Закарпатського апеляційного суду.

Олена Кожух: «Приємно, що колектив Закарпатського апеляційного суду: судді та працівники апарату  суду, щороку у третій четвер травня, підтримуючи споконвічні українські звичаї та традиції, вже вкотре долучаються до Дня вишиванки, одягнувшись на роботу у традиційний національний одяг. З нагоди свята бажаю, щоб українська вишиванка благословляла на щасливе життя. Шануймо та бережімо нашу багатовікову культуру, адже в ній – наша сила, мужність і наше майбутнє»