flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Електронний кабінет», «Електронний суд», відеоконференцзв’язок: стартував перший етап нового цифрового проєкту ЄСІТС

17 вересня 2021, 11:46

Починаючи із жовтня поточного року в судовій владі запроваджується перший етап нового цифрового проєкту - Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, завдання якого оптимізувати роботу шляхом дистанційної комунікації між судами і учасниками судового процесу з можливістю обміну процесуальними документами в електронній формі та участю у судових засіданнях в онлайн режимі.

Наразі мова йде про введення в дію трьох підсистем ЄСІТС - «Електронний кабінет»,  «Електронний суд» та підсистеми відеоконференцзв’язку (ВКЗ).

Підсистема «Електронний кабінет» забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу їх автентифікацію з метою доступу до модулів системи у межах наданих прав. В «Електронний кабінет» суд  надсилає документи в електронній формі у справах, в яких зареєстровані особи беруть участь. Водночас це не позбавляє особу права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Підсистема «Електронний суд» - це, по суті, система електронного документообігу. Вона дає можливість користувачам у передбачених законодавством випадках створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів.

Використовуючи підсистему відеоконференцзв’язку учасники справи мають можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду –  за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі – за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.         

Також, Положення визначає порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням підсистем ЄСІТС, особливості використання в судових органах іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів).

Детальніше з особливостями функціонування кожного з цих модулів можна ознайомитися за посиланням https://hcj.gov.ua/doc/doc/8931.