flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота над зміною системи місцевих судів триває

20 вересня 2021, 15:46

17 вересня на базі Херсонського апеляційного суду за участю народних депутатів, представників влади, суддів та провідних фахівців у галузі права відбулось чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, на якому  обговорили  законопроект про зміни до системи місцевих судів, у зв’язку з адміністративно-територіальною реформою.

Долучилася до роботи засідання в режимі відеозв’язку і голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош.

Форум проходив під головуванням очільника Комітету Андрія Костіна та за участі т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова, які наголосили на важливості подібних зустрічей, саме на місцях, за участю представників судової влади першої та апеляційної інстанції, оскільки це - 90% всіх судів. Такий формат роботи дає можливість  безпосередньо поспілкуватися із суддями регіонів і звернути увагу на ті проблеми, які постають перед  суддівським корпусом з тим, щоб спільними зусиллями працювати над їх вирішенням.

Попередню схему нових окружних судів у розрізі всіх областей учасникам зібрання представив народний депутат, член Комітету Павло Павліш, який наголосив, що оптимізація місцевих судів загальної юрисдикції сприятиме, в першу чергу, покращенню ефективності судочинства. Також укрупнення судів дасть змогу зменшити витрати на судову владу та поступово вирішити проблему з недостатнім фінансуванням судів.

До речі, на Закарпатті планується створити 5 окружних судів: Берегівський, Мукачівський, Хустський, Тячівський та Ужгородський. Вони мають запрацювати з 1 січня 2022 року.