flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До якого суду подати апеляційну скаргу?

13 жовтня 2021, 11:10

До уваги учасників судових проваджень! У зв’язку з набранням чинності Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) із 5 жовтня змінився порядок подання апеляційних скарг у цивільному судочинстві. Зокрема, відповідно до статті 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Порядок подання апеляційних скарг в кримінальному провадженні залишається без змін. Нагадаємо, що відповідно до статті 395 КПК України, апеляційна скарга подається:

1) на судові рішення, ухвалені судом першої інстанції, - через суд, який ухвалив судове рішення;

2) на ухвали слідчого судді чи ухвалу суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, - безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Звертаємо увагу! Порядок апеляційного оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення також не зазнав змін.  Згідно із ч.3 статті 294 КУпАП апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову.

З метою уникнення порушення процесуальних строків на апеляційне оскарження повідомляємо, що відповідні скарги можна подати після реєстрації в Електронному кабінеті (https://id.court.gov.ua/) у підсистемі Електронний суд, або в паперовому вигляді. Реєстрація здійснюється виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).