flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Ужгороді два дні дискутували про якість судових рішень щодо визначення статусу біженця та справ стосовно іноземців

18 жовтня 2021, 16:32

Львівське регіональне відділення Національної школи суддів спільно з міжнародним фондом охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEKKA і Представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні організувало для закарпатських представників Феміди дводенне навчання із актуальної для регіону проблематики.

Зокрема, 12 жовтня для суддів окружних адміністративних судів відбувся семінар «Підвищення стандартів якості судових рішень у процедурі визначення статусу біженця крізь призму судової практики». А 13 жовтня судді місцевих загальних судів взяли участь у семінарі «Підвищення стандартів якості судових рішень у процедурі затримання іноземців, їх примусового видворення за межі України крізь призму судової практики».

З привітальним словом до учасників заходів звернулися директорка Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна, голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, старший радник з правових питань Представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Крістоф Бо та директор Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA Альберт Пірчак.

Учасником обох заходів була і голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош. Коментуючи подію, очільниця апеляційної установи краю, зокрема, зазначила: «Те, що подібні проблеми обговорюють на Закарпатті, є доволі символічним, адже наша область межує із чотирма країнами. Це у свою чергу робить регіон вразливим до проблем нелегальної міграції. Звідси маємо і такі категорії судових справ, де суб’єктами постають біженці, особи, що потребують додаткового захисту чи справи  щодо затримання і видворення іноземців тощо. Вивчення практики їх розгляду допоможе суддям розібратися в багатьох складних питаннях застосування норм міжнародного права та позитивно позначиться на якості розглянутих ними справ і ухвалених судових рішеннях».

Під час навчання учасники ознайомилися із особливостями розгляду і доказування в судових спорах оскарження рішення Державної міграційної служби України (про відмову у прийнятті заяви, відмову в оформленні документів  та відмову у визнанні біженцем  або особою, яка потребує додаткового захисту). Також було проаналізовано провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання, примусового повернення чи примусового видворення іноземців або осіб без громадянства за межі території України.  

З тенденціями розгляду Верховним Судом справ щодо шукачів захисту, статусу біженця, примусового повернення та примусового видворення учасників навчання ознайомив суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Андрій Жук.

Після розгляду теоретичного матеріалу присутні обмінялися досвідом практичної роботи стосовно   особливостей розгляду справ з обговорюваних питань. Так, доповідачами про категорію справ щодо шукачів захисту у регіонах виступили суддя-спікер Закарпатського окружного адміністративного суду Зоя Плеханова, суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, менеджерка проєкту благодійного фонду «Право на захист» Олександра Журко. Досвідом розгляду справ щодо затримання іноземців або осіб без громадянства, примусового повернення чи примусового видворення за межі території України поділилися судді місцевих судів області. 

Найбільш важливою частиною обох семінарів стало обговорення актуальних питань, що виникають під час написання судових рішень. Учасники відзначили, що навчання стало відмінною можливістю обмінятися досвідом і дало змогу сформувати нові підходи до висвітленої проблематики.