flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку року в Закарпатському апеляційному суді відбулося 442 онлайн-засідання

27 жовтня 2021, 10:26

Із такою технічною новацією як підсистема відеоконференцзв’язку судді та інші учасники судових процесів вже добре знайомі, оскільки це зручний спосіб доступу до правосуддя -  кожен учасник, незалежно від місцезнаходження може взяти участь у судовому процесі. Відеосеанси також дозволяють заощадити час та кошти, що витрачаються учасниками справи на забезпечення особистої присутності на судовому засіданні.

Про ефективність та затребуваність такого виду комунікації яскраво свідчать цифри. Торік онлайн-засідання у форматі відеоконференцзв’язку в Закарпатському апеляційному суді відбулись 242 рази, а вже за десять місяців поточного року їхня кількість становить 442. При цьому приблизно дві третини справ, які розглядаються під час сеансів, стосуються кримінальних проваджень. Сьогодні в установі  системою відеоконференцзв’язку  обладнано 4 зали судових засідань.  

Сторони у справі мають право брати участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції у порядку, визначеному процесуальним законодавством. Ці питання регулюють статті 336 КПК, 212 ЦПК, 195 КАС та 197 ГПК України. Учасники провадження можуть знаходитися як у приміщенні іншого суду, так і в установах попереднього ув’язнення, виконання покарань або медзакладі (використовуючи технічні засоби, наявні у відповідній установі). Із квітня 2020 року згідно із Законом України №540-IX розпочалося застосування відеоконференцзв’язку за участі сторін поза межами приміщенні суду і з використанням власних технічних засобів. Відповідні норми деталізовано у Положенні про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (https://hcj.gov.ua/doc/doc/8931). 

Водночас варто зауважити, що технічні новації несуть у собі і певні ризики. Під час проведення онлайн-засідань може бути затримка відеопотоку, неналежна якість зображення та звуку, виникнення стороннього шуму. Це в першу чергу потрібно врахувати ініціатору дистанційного судового провадження, бо ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе саме він.

Коротка інструкція як взяти участь у судовому засіданні дистанційно за допомогою власних технічних засобів:

  1. Учасник справи повинен зареєструватись в онлайн-сервісі захищеного відеозв’язку EasyCon. Для реєстрації знадобиться власний електронний підпис. Більш детально із технічними вимогами для доступу до сервісу відеозв’язку можна ознайомитися за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0196750-20#n36
  2. Не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання учасник справи подає до суду відповідну заяву. Копію заяви в той самий строк він надсилає іншим учасникам справи в порядку, визначениму процесуальним законодавством
  3. Головуючий суддя приймає рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференцзв’язку за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час) та інформує про це секретаря судового засідання. Той електронною поштою чи телефоном повідомляє учасника про результати розгляду його заяви.
  4. Учасник, що бере участь у засідання в режимі відеоконференції, зобов’язаний авторизуватися в онлайн-сервісі відеозв’язку за 10 хвилин до його початку та перевірити налаштування свого обладнання (мікрофона, навушників, камери) внизу головної сторінки сервісу.
  5. Приєднання до конференції відбувається після запрошення секретаря судового засідання.

Подальший розгляд справи відбувається за правилами проведення відкритого судового засідання, встановленими процесуальним законодавством. Крім того, суд забезпечує повну відео- та аудіофіксацію судового засідання у режимі ВКЗ. Відео- та звукозапис долучають до  матеріалів справи.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду