flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сіли за кермо під дією наркотиків: суд покарав двох водіїв

05 листопада 2021, 13:21

Закарпатський апеляційний суд днями розглянув дві апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції щодо водіїв, які керували транспортними засобами у стані наркотичного сп’яніння. В обох випадках постанови про притягнення осіб до передбаченої ч.1 ст.130 КУпАП адміністративної відповідальності залишено без зміни. За вчинені правопорушення кожен водій має сплатити штраф у розмірі 10200 гривень. Також водіїв позбавлено права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Так, одна адміністративна справа була розглянута за апеляційною скаргою захисника в інтересах водія марки «Honda CR-V», якого у травні 2020 року поліцейські зупинили в Перечині за порушення Правил дорожнього руху України. При  з’ясуванні обставин правопорушення чоловік поводив себе підозріло, мав явні ознаки наркотичного сп’яніння, що і було підтверджено під час освідування у медичному закладі. На підставі зібраних доказів Перечинський районний суд притягнув особу до вказаної вище адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП.     

Апеляційний суд, перевіривши матеріали адміністративної справи, доводи апеляційної скарги та пояснення  захисника про скасування постанови у зв’язку неповнотою та поверховістю судового розгляду справи, не повного з’ясування  її фактичних обставин та закриття провадження у справі за відсутністю у діях його підзахисного складу адміністративного правопорушення, дійшов висновку, що доводи  захисника не знайшли свого підтвердження, а зазначені у постанові обставини ґрунтуються на зібраних у справі та перевірених у судовому засіданні доказах. Тому висновок суду першої інстанції про доведеність вини водія «Honda CR-V» у вчиненні правопорушення визнано обґрунтованим, а судове рішення законним , - залишено без зміни.

Також апеляційний суд залишив без зміни постанову Ужгородського міськрайонного суду щодо водія, який керував автівкою марки «Fiat Stilo» з очевидними ознаками наркотичного сп`яніння (порушення мови, координації рухів, зіниці очей не реагують на світло). Працівниками поліції цей транспортний засіб було зупинено на вулиці Митрака в Ужгороді у грудні 2020 року. Від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп`яніння чоловік відмовився у присутності двох свідків, чим порушив вимоги передбачені п. 2.5 Правил дорожнього руху України. Суд першої інстанції дійшов висновку про винуватість водія, оштрафував його та позбавив права керування транспортними засобами строком на один рік. Його адвокат подав апеляційну скаргу на вказане рішення.

Апеляційний суд, дослідивши зібрані у справі докази, а саме: дані, що містяться у протоколі про адміністративне правопорушення, пояснення свідків, дані відео з бодікамер поліцейських, на яких чітко зафіксовано відмову водія від проходження огляду на стан наркотичного сп`яніння у медзакладі, дійшов висновку, що підстав для задоволення апеляційної скарги не має.

Обидві постанови набрали законної сили, є остаточними й оскарженню не підлягають і мають виконуватися відповідними органами.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду