flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перші кроки у кар’єрі: суд - трамплін для професійного старту студентів

17 листопада 2021, 09:24

Закарпатський апеляційний суд є потужним трампліном для професійного старту у кар’єрі багатьох студентів-правників. Адже в установі є ряд посад без вимог до стажу роботи, на які можуть претендувати навіть фахові молодші бакалаври. Можливістю розпочати професійну діяльність у суді скористалися і студенти-юристи Богдан Ковтан та Марк Кекерчень. Ми розпитали молодих фахівців, чи важко даються перші кроки в професії, як знайти баланс між роботою і навчанням та чи не передумали вони працювати в системі правосуддя після залучення до реальних судових процесів? 

Богдан Ковтан – наймолодший працівник апарату суду. Він – студент 5 курсу юридичного факультету УжНУ. До цього чотири роки навчався в Харківській юридичній  академії ім.Я.Мудрого. Розповідає, що працювати в суді мріяв з дитинства, тож коли оголосили конкурс на заміщення вакантної посади судового розпорядника, одразу вирішив спробувати свої сили. «На посаді працюю уже місяць. За цей час встиг адаптуватися і зараз можу впевнено сказати, що відчуваю себе повноцінною частиною згуртованої команди», - зазначає Богдан. Його основні професійні обов’язки – забезпечувати додержання встановлених правил у залі судових засідань. «У суді, як і на будь-якій іншій посаді, важливі відповідальність, пунктуальність, ввічливість, коректність – це ті якості, які допомагають мені працювати», - каже молодий фахівець. За його словами, поєднувати роботу з навчанням поки не складно. Однак попереду - екзаменаційна сесія. Богдан запевняє, що труднощі його не зупиняють, бо хоче розвиватися професійно, а присутність навіть на складних судових засіданнях сприймає як цінний практичний досвід і джерело нових знань.

Ще із шкільних років своє майбутнє із юриспруденцією хотів пов'язати і Марк Кекерчень. «Вважав, що знання права згодяться в будь-якій ситуації, тому вирішив  вступати на юридичний факультет», - каже молодий спеціаліст, котрий зараз навчається в аспірантурі УжНУ і спеціалізується на приватному праві. Важливим досвідом для успішного старту в юридичній кар’єрі для нього стала студентська практика, яку проходив у судовій палаті з розгляду цивільних справ. Зараз він – секретар судового засідання. «Нині я повністю занурений у роботу, хоча знаходжу час і для написання дисертації. Головні мої обов’язки на посаді – оформлення матеріалів справ, надання суду технічної допомоги в організації і фіксації процесу, ведення протоколу судового засідання і т.д. Оскільки часто працюю у залі судового засідання, тому маю нагоду спостерігати, як відбувається сам процес, як будує захист свого клієнта адвокат, на чому ґрунтуються доводи сторін у справах тощо. Для мене це неймовірний досвід», - ділиться враженнями Марк. Вважає, що кожен молодий фахівець, аби відбутися у професії, має бути стресостійким, компетентним, толерантним і, однозначно, дисциплінованим.

І Богдан, і Марк зазначають: робота дає їм можливість зрозуміти, які професійні сторони сильні, а над якими треба працювати із потрійною силою. Обидва не хочуть загадувати наперед, але поки що бачать себе з судовій системі.

 

Коментар

Ганна Фазикош, голова Закарпатського апеляційного суду:

У Закарпатському апеляційному суді завжди раді молодим спеціалістам, які бажають пов’язати своє професійне життя з юриспруденцією. Двері нашої установи відкриті як для випускників, так і студентів старших курсів. Однак кожен з них має бути готовим до важкої, відповідальної та напруженої роботи.

Хочу зазначити, що робота у судовій системі дає величезний практичний досвід, якого так не вистачає студентам. Щоденна робота з документами, з'ясування на практиці процесуальних процедур, вироблення навичок професійного спілкування з представниками сторін та колегами – ось що отримує молодий спеціаліст, працюючи у суді.

На жаль, українська держава поки що не може запропонувати високий рівень оплати праці держслужбовців судової системи. Саме з цієї причини апарат суду періодично відчуває недобір кадрів. Однак для тих, хто по-справжньому полюбить свою роботу, сумлінно поставиться до виконання службових обов'язків апеляційний суд – гарне місце для початку кар’єри. Для здібних працівників завжди відкрита дорога вгору кар'єрними сходами також у рамках судової системи.