flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У фокусі – презумпція невинуватості

19 листопада 2021, 13:00

«Презумпція невинуватості крізь призму ст.6 ЄКПЛ та практика ЄСПЛ» - такою була тема чергового онлайн-семінару, який для суддів місцевих загальних та апеляційних судів організувало Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України.

Навчальний захід є надзвичайно актуальним, адже саме порушення статті 6 («Право на справедливий суд») Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод найчастіше стає підставою для звернення заявників до Європейського суду з прав людини. На цьому наголосила і директорка Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна, котра закликала учасників активно долучатися до обговорення такої важливої теми як презумпція невинуватості, що є обов’язковою складовою справедливого судового розгляду.

Так, лекцію на тему «Презумпція невинуватості в практиці ЄСПЛ» колегам прочитала суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук. Тему притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності внаслідок порушення прав людини і основоположних свобод підняла Лариса Швецова, членкиня Вищої ради правосуддя. Своїми думками та досвідом щодо презумпції вини та презумпції невинуватості у цивільному судочинстві поділилася голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, котра є активним викладачем НШСУ.

Також під час навчання учасники детально ознайомилися із питанням презумпції невинуватості у практиці ЄСПЛ та України, проаналізували конституційні засади інтерпретації презумпції невинуватості, обговорили особливості захисту прав дитини у контексті ст.6 ЄСПЛ та зупинилися на питанні експертизи як інструменту у праві людини на справедливий суд.

Семінар пройшов насичено та результативно. На завершення заходу слухачі НШСУ підвели підсумки роботи, обмінялися враженнями і висловили подяку організаторам за змістовне навчання.