flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени Ради суддів України відвідали районний суд в Іршаві

30 листопада 2021, 14:08

Під час виїзного засідання Ради суддів України, яке проходило в Ужгороді, члени РСУ ознайомилися з роботою Іршавського районного суду. В робочій поїздці їх супроводжували голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош та начальник територіального управління ДСА України в Закарпатській області Олександр Кошинський. Обґрунтовуючи відвідини цього суду, очільниця апеляційної інстанції краю зазначила, що саме на його прикладі хотіли показати, як можуть виглядати сучасні суди і що можна зробити, раціонально використовуючи державні кошти.

Гості були приємно вражені приміщенням райсуду в Іршаві, який нині є взірцем якості надання послуг та комфорту. Будівлю після нищівної пожежі у 2016 році відреставрували 2,5 роки тому. «Були кошти і за два роки ми змогли не тільки відбудувати суд, а й збільшити його квадратуру за рахунок добудови одного крила із залами судових засідань, звести повноцінний другий поверх із робочими кабінетами для суддів, модернізувати проєкт і завести сюди всі наявні у судовій системі інноваційні технології», - зазначив Олександр Кошинський.

Нині в установі працює 6 суддів, які мають у своєму розпорядженні чотири зали судових засідань і повноцінні офіси для помічників та секретарів, їх роботу забезпечують працівників апарату, а впродовж року тут розглядається понад чотири тисячі справ. Всі приміщення обладнані сучасними засобами відеоконференцзв’язку, встановлено новітнє серверне обладнання, працює автономна система опалення тощо.

Єдине питання, що викликає занепокоєння у працівників суду – це рівень заробітної плати спеціалістів апарату. Відповідаючи на нього, голова РСУ Богдан Моніч зазначив, що, виходячи із наявного фінансування судової влади, на значне підвищення зарплати працівників апарату судів очікувати не доводиться, хоча вона і дещо зросте. Разом з тим, він поінформував, що у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроєкт, який дозволить змінити схему посадових окладів працівників апарату судів, прив’язавши їх до суддівської винагороди. «Законопрєкт «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання оплати праці працівників судів» від 16 листопада 2021 року №6311 – це амбітний проєкт, який має благородну мету – суттєво підвищити заробітну плату працівникам апарату судів і припинити відтік кваліфікованих кадрів. Я знаю, що навіть у вашому, скажемо так, благополучному суді з огляду на умови, які тут створенні, всі бояться звільнення фахових спеціалістів», - сказав Богдан Моніч на зустрічі з працівниками апарату суду. Він також запевнив, що зі свого боку Рада суддів України докладатиме максимум зусиль для того, аби норми, які закладені в цьому законопроєкті, запрацювали дещо раніше ніж з 2023 року, хоча це й надзвичайно складно.

Фоторепортаж з події - за посиланням.