flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Військовослужбовець, який самовільно залишив військову службу на Чорнобильській АЕС, перебуватиме під вартою

04 серпня 2022, 14:04

Закарпатський апеляційний суд залишив у силі рішення місцевого суду про необхідність тримання під вартою військовослужбовця, який входив до керівного складу Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська атомна електростанція".

Так, органом досудового розслідування встановлено, що 47-річний  військовослужбовець, який тимчасово проходив військову службу в Державному спеціалізованому підприємстві «Чорнобильська атомна електростанція», 24 лютого 2022 року на місце служби не з’явився, а також не прибув і до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою пред'явлення своєї належності до військових формувань та надання пояснень причин своєї відсутності. У березні 2022 року правоохоронці виявили його на Закарпатті, у одному з гірських селищ, де чоловік тимчасово перебував. Військовослужбовця підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 407 КК України, тобто у самовільному залишенні місця військової служби, а також нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану. У разі доведення вини, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі строком від п’яти до десяти років.

Обраний слідчим суддею запобіжний захід - тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 3 000 000 гривень, сторона захисту оскаржила в апеляційній інстанції. Захисник підозрюваного просив змінити запобіжний захід на більш м’який, а саме – цілодобовий домашній арешт або визначити менший розмір застави.

При вирішенні питання щодо доцільності продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, апеляційним судом враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та існування ризиків, які слугують підставою вважати, що підозрюваний може вчинити дії, передбачені ст. 177 КПК України. Колегія суддів залишила апеляційну скаргу без задоволення, ухвалу слідчого судді – без зміни.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду