flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матері збитого потягом хлопця залізниця має виплатити 300 тисяч гривень моральної компенсації

05 жовтня 2022, 09:29

Закарпатський апеляційний суд залишив без змін рішення Воловецького райсуду, яким  зобов’язано «Укрзалізницю» виплатити 300 тисяч гривень моральної компенсації матері за смерть її 34-річного сина.

Трагедія сталася 2 жовтня 2017 року між станціями Занька та Яблунів Воловецького району. Пасажирський потяг сполученням «Ужгород-Харків» збив на коліях молодого чоловіка, який внаслідок отриманих травм помер на місці.

Мати покійного у липня 2021 року звернулася до суду з позовом до «Укрзалізниці» про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю рідної людини. У позові зазначалося, що вона є пенсіонеркою, знаходиться у скрутному фінансовому становищі, а через смертельну ДТП вона позбавлена можливості розраховувати як на моральну, так і на матеріальну підтримку сина тепер і в майбутньому. Посилаючись на вказані обставини, позивачка просила стягнути з відповідача 300 тисяч гривень компенсації в якості відшкодування моральної школи, заподіяної смертю сина.

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив повністю. «Укрзалізниця» оскаржила рішення суду першої інстанції до Закарпатського апеляційного суду.

Перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку про відсутність підстав для її задоволення.

Як вказано у рішенні суду, «Укрзалізниця» є джерелом підвищеної небезпеки, тому родичі мають право на відшкодування моральної компенсації, якщо залізниця не доведе, що загиблий свідомо хотів завдати собі шкоди. Таких аргументів, на думку суду, представники залізниці не надали.

Із визначеним розміром моральної шкоди колегія суддів також погодилася, оскільки позивачка проживала з сином до моменту його смерті разом, сама вона є пенсіонером і через смерть сина позбавлена можливості розраховувати на його допомогу.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду