flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Намагався передати ув’язненому канабіс: апеляційний суд залишив без зміни ухвалу суду першої інстанції відносно працівника УВП

24 січня 2024, 08:09

23 січня 2024 року колегія суддів Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу адвоката підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України («Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів»), на ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 15 грудня 2023 року.

Суд першої інстанції задовольнив клопотання слідчого Шостого слідчого відділу (з дислокацією у м. Ужгороді) Територіального управління Державного бюро розслідувань про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком до 60 (шістдесят) днів, а саме до 09 лютого 2024 року. Суд визначив заставу, достатню для забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків, передбачених цим Кодексом, - в розмірі 160 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто - 442 860 грн.

З матеріалів справи відомо, що підозрюваний, обіймаючи посаду молодшого інспектора ІІ категорії відділу режиму і охорони ДУ «Закарпатська УВП (№ 9)», в грудні 2023 року вступив у незаконні позаслужбові відносини із ув`язненим, який тримається в ДУ «Закарпатська УВП № 9», і під час їхньої телефонної розмови погодився передати йому особливо небезпечний наркотичний засіб - канабіс.

Опісля, підозрюваний, діючи умисно, з метою передачі канабісу в місце позбавлення волі, зустрівся з невстановленою слідством особою чоловічої статі, від якої отримав наркотичний засіб, поміщений в заклеєну пачку від цигарок торгової марки «Winston» синього кольору. Після цього підозрюваний поїхав на роботу. Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на передачу наркотичного засобу у місце позбавлення волі, пройшовши контрольно-пропускний пункт ДУ «Закарпатська УВП (№ 9)», підозрюваний проніс в кишені своєї куртки заклеєну пачку від сигарет «Winston» з канабісом на охоронювану територію ДУ «Закарпатська УВП (№ 9)». Під час особистого огляду працівниками оперативної групи у підозрюваного було виявлено пачку цигарок, в якій містився пакунок з канабісом.

Враховуючи вищенаведене, особа обґрунтовано підозрюється у збуті чи передачі особливо небезпечних наркотичних засобів у місця позбавлення волі.

Закарпатський апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу адвоката підозрюваного залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 15 грудня 2023 року – без зміни.

Зазначимо, що відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду