flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бійка з вбивством у Підвиноградові: апеляційний суд продовжив строк тримання під вартою двом підозрюваним

30 січня 2024, 15:42
30 січня 2024 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги Берегівської окружної прокуратури на ухвали слідчого судді Виноградівського районного суду Закарпатської області від 25 січня 2024 року відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 7 ч. 2 ст. 115 ("Вбивство") КК України, і підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 ("Хуліганство") КК України.
 
Суд першої інстанції відмовив у задоволенні клопотання слідчого та змінив запобіжний захід на домашній арешт із застосуванням електронного засобу контролю, починаючи з 25.01.2024 року по 27.02.2024 року (включно). Датою закінчення строку дії запобіжного заходу є 28.02.2024 року.
 
З матеріалів справи відомо, що 27 листопада 2023 року, в Підвиноградові, підозрюваний у вбивстві, в ході конфлікту із потерпілим, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх караність та настання суспільно-небезпечних наслідків, діючи з особливою зухвалістю, в присутності інших осіб, тримаючи в правій руці металеву лопату з дерев`яним руків`ям, використовуючи малозначний привід, а саме прохання потерпілого припинити з ним словесний конфлікт, підійшов ззаду до останнього та вістрям лопати наніс один удар в область тім`яної ділянки волосистої частини голови потерпілого, від якого потерпілий впав на землю. В результаті протиправних дій підозрюваного потерпілому було спричинено тілесні ушкодження у вигляді «важкої відкритої черепно-мозкової травми з переломом кісток склепіння черепа», що згідно лікарського свідоцтва про смерть призвело до його смерті.
Підозрюваний у хуліганстві, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та передбачаючи наслідки, які можуть настати після їх вчинення, грубо порушуючи громадський порядок та встановлені норми суспільної поведінки, з хуліганських мотивів, виражаючись в адресу двох громадян нецензурною лайкою та тримаючи у правій руці заздалегідь приготовлений предмет (дерев`яну биту), з метою нанесення тілесних ушкоджень підійшов до потерпілого та наніс йому один удар вказаною битою в область голови, після чого, продовжуючи свої протиправні дії, підійшов до іншого потерпілого, якому також наніс один удар дерев`яною битою в область голови, спричинивши потерпілим тілесні ушкодження.
 
Апеляційний суд постановив: апеляційні скарги прокуратури задовольнити, а ухвали слідчого судді Виноградівського районного суду Закарпатської області від 25 січня 2024 року - скасувати. Продовжено строк тримання під вартою обох підозрюваних до 28 лютого 2024 року включно.
 
Зазначимо, що відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Прес-служба Закарпатського апеляційного суду