flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДТП з п’ятьма постраждалими на Мукачівщині: апеляційний суд позбавив волі обвинуваченого на 3 роки

07 лютого 2024, 08:59

6 лютого 2024 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги прокуратури і адвоката обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого 2 статті 286 («Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами») КК України, на вирок Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 21 квітня 2021 року.

Суд першої інстанції визнав мешканця Хустщини винуватим та призначив йому покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки. На підставі статті 75 КК України особу звільнено від відбування призначеного основного покарання, якщо він протягом іспитового строку в 3 (три) роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки. Цивільний позов про відшкодуванням матеріальної та моральної шкоди суд задовольнив частково, стягнув з обвинуваченого на користь потерпілої моральне відшкодування в розмірі 100 000 гривень, матеріальну шкоду в розмірі 272 771, 42 грн вартості транспортного засобу та 9805, 31 грн витрат на лікування. У задоволенні решти вимог було відмовлено.

З матеріалів справи відомо, що ДТП відбулося в січні 2020 року, в населеному пункті Мукачівського району. Обвинувачений керував технічно справним транспортом марки «VOLKSWAGEN Passat-В», порушуючи Правила дорожнього руху, під час руху у колоні автомобілів не врахував дорожню обстановку, не дотримався безпечної дистанції та швидкості, в результаті чого виїхав на зустрічну смугу руху та допустив зустрічне зіткнення з мікроавтобусом «Mercedes-Benz Sprinter 311 Cdi», який в той час рухався у своїй смузі.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди двоє пасажирів мікроавтобуса отримали тяжкі тілесні ушкодження, і двоє пасажирів – тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. Пасажирка автомобіля обвинуваченого отримала тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості.

Суд апеляційної інстанції визнав призначене місцевим судом покарання явно несправедливим.

Заслухавши доповідь головуючого судді, позиції прокурора, адвоката і обвинуваченого, дослідивши матеріали судового провадження, Закарпатський апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу адвоката в інтересах обвинуваченого залишити без задоволення, апеляційну скаргу прокуратури задовольнити частково. В частині призначення покарання обрати відносно мешканця Хустщини покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки. У задоволенні клопотання про арешт майна – відмовити.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду