flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

#просто_про_суд: Що таке апеляційний суд, в чому різниця з першою інстанцією?

13 лютого 2024, 09:55

Рубрика #просто_про_суд має на меті розповісти простою мовою про судочинство. У дебютній публікації ми розкажемо Вам про сутність апеляційної інстанції та різницю між апеляційним судом і судом першої інстанції.

Що таке апеляційний суд?

Апеляційні суди – це суди другої ланки з розгляду цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Існують загальні апеляційні суди, а також адміністративні та господарські апеляційні суди у відповідних апеляційних округах. Загальні розглядають апеляції у цивільних і кримінальних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення. Адміністративні та господарські апеляційні суди розглядають апеляції щодо адміністративних та господарських справ відповідно.

Після судової реформи у 2017 році в Україні було утворено 26 апеляційних судів з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення, 8 апеляційних адміністративних судів та 7 апеляційних господарських судів у апеляційних округах.

В чому різниця між апеляційним судом і судом першої інстанції?

Основна відмінність – їх повноваження. До суду першої інстанції люди звертаються за захистом своїх прав та інтересів, а до апеляційного – в разі незгоди з винесеним рішенням.

Суд першої інстанції розглядає справи вперше, в той час, як апеляційний суд переглядає рішення суду першої інстанції.

Коли апеляційний суд може виступати в якості суду першої інстанції?

Зазвичай апеляційний суд діє як друга інстанція після суду першої інстанції, однак у деяких випадках він може діяти як суд першої інстанції. Серед таких випадків:

  • Коли справа до апеляційного суду потрапила безпосередньо через оскарження рішення суду першої інстанції;
  • Коли справа потрапила до апеляційного суду через пересилання з іншої юрисдикції, наприклад, коли справи вирішуються у ході адміністративного або конституційного судочинства;
  • Коли фактична обставина потребує негайного рішення та справа розглядається апеляційним судом з метою збереження прав сторін.

В разі, якщо апеляційний суд розглядає справу в ролі першої інстанції, він зобов’язаний провести розслідування, отримати усі докази та прийняти рішення. Таким чином доля справи вирішується з набагато ширшими повноваженнями та можливістю виправити помилки суду першої інстанції.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду