flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту підозрюваного у незаконному переправленні військовозобов’язаних через державний кордон України

21 лютого 2024, 14:32

21 лютого 2024 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу прокурора на ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 31 січня 2024 року, відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене організованою групою з корисливих мотивів).

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУНП в Закарпатській області про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Слідчий суддя обрав відносно уродженця Сваляви запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту без застосування електронних засобів контролю.

З матеріалів справи відомо, що двоє осіб залучили підозрюваного до своєї протиправної діяльності - незаконного переправлення військовозобов`язаних чоловіків за кордон під час мобілізаційних заходів на території України в умовах воєнного стану. Підозрюваний, завдяки електронному ключу цифрового підпису товариства, здійснював фіктивне працевлаштування та вносив до системи «Шлях» інформацію щодо осіб призовного віку, що виїжджають за кордон у якості водіїв мікроавтобусів. При цьому, особи не працювали у товаристві, не здійснювали перевезення, а виїжджали за кордон в особистих цілях. В десяти випадках «фіктивні водії» перебували за межами України до 60 діб та, перед закінченням цього терміну, повертались на декілька днів до України, щоб не протермінувати визначений законом термін перебування за кордоном. У подальшому їх повторно вносили до системи «Шлях», на підставі чого вони знову виїжджали за кордон.

Санкція ч. 3 ст. 332 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Закарпатський апеляційний суд, заслухавши доповідь головуючого судді, позиції адвоката і підозрюваного, доводи прокурора, постановив: апеляційну скаргу прокурора задовольнити частково, а ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 31 січня 2024 року – скасувати. Постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУНП в Закарпатській області про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Обрати відносно підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою до 27 березня 2024 року включно, з правом внесення застави. Обрано заставу в розмірі 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а саме 605 600 грн.

Зазначимо, що відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба Закарпатського апеляційного суду