flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

#просто_про_суд: судовий збір – що це, для чого, які розміри в 2024 році

27 лютого 2024, 08:57

Рубрика #просто_про_суд має на меті розповісти простою мовою про судочинство. В цій публікації ми розкажемо Вам основне, що треба знати про судовий збір.

Що таке судовий збір?

Простими словами, судовий збір – це оплата за подання до суду заяв, скарг та за видачу певних документів.

Куди йдуть кошти та на що витрачається судовий збір?

Кошти, якими сплачують судовий збір, спрямовуються на забезпечення здійснення судочинства та функціонування органів судової влади.

В яких випадках стягується судовий збір?

  • за подання позовної заяви та іншої заяви, передбаченої законодавством;
  • за подання апеляційної і касаційної скарг на судові рішення;
  • за подання заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами;
  • заяви про скасування рішення третейського суду;
  • заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення;
  • заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;
  • за видачу судами документів;
  • у разі ухвалення судового рішення, передбаченого законом.

Хто звільнений від сплати судового збору?

  • військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, — у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків;
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України — у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав;
  • особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю;
  • позивачі — за подання позовів щодо спорів, пов’язаних з наданням статусу учасника бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • заявники — у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно;
  • позивачі — у справах за позовами до держави-агресора російської федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Як сплатити судовий збір?

Судовий збір сплачується готівкою або перераховується на рахунок. Реквізити для сплати є на сайті «Судова влада України».

Зайшовши на сайт, потрібно обрати потрібний суд та натиснути на нього, або зайти на сайт суду, до якого плануєте звернутися, та обрати вкладення «Громадянам» – «Судовий збір».

Наступний крок - обрати ставку судового збору, ввести свої дані та обрати спосіб оплати (онлайн чи формування квитанції на оплату в банку).

Після оплати судового збору потрібно зберегти квитанцію, оскільки вона додається до позовної заяви.

Які ставки судового збору в 2024 році?

Судовий збір визначається у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому заява або скарга подається до суду – у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Детально про ставки судового збору у 2024 році ми вже писали на нашому сайті.

Зазначимо, що можна легко визначити суму судового збору автоматично – на сайті Закарпатського апеляційного суду, у вкладенні «Громадянам» - «Судовий збір».

У минулій публікації ми розповідали основне, що треба знати про апеляційну скаргу.