flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика злочинів які вчинили військовослужбовці: апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції

13 червня 2024, 16:39

12 червня 2024 року колегія суддів Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника підозрюваного на ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 31 травня 2024 року, відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 4 ст. 402 КК України (Непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці).

З матеріалів справи відомо, що  мешканець Львівської області перебував на військовій службі у Національній гвардії України у військовому званні «солдат». Він був обізнаний із порядком проходження, несення внутрішньої служби, порядком віддання, виконання наказів військовослужбовцями неодноразово порушив вимоги статті 17 та 65 Конституції України, статті 11, 29, 35, 37, 49 Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, статті 4,6 Дисциплінарного Статуту  ЗСУ,  а також статті 1, 11, 17 ЗУ «Про оборону України».

Маючи об’єктивну можливість виконати наказ командира, військовослужбовець відкрито відмовився виконувати бойове розпорядження керівництва.

Суд першої інстанції застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваного до 26 липня 2024 включно, без можливості внесення застави.

У апеляційній скарзі захисник просив змінити ухвалу суду першої інстанції та застосувати запобіжний захід у вигляді застави.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, суд постановив:

апеляційну скаргу захисника підозрюваного відхилити, а ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 31.05.2024  року – залишити без змін.

Зазначимо, що відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Закарпатського апеляційного суду