flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл: «Оптимізація мережі судів в Україні: поточний стан, виклики та перспективи»

09 вересня 2024, 15:37

Круглий стіл, присвячений темі «Оптимізація мережі судів: поточний стан, виклики та перспективи», зібрав представників судової системи, уряду, громадських організацій та міжнародних партнерів для обговорення важливих питань модернізації судової інфраструктури в Україні. Оптимізація мережі судів є одним із ключових етапів судової реформи, метою якого є забезпечення ефективної, доступної та прозорої системи правосуддя.

Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош також взяла участь в засіданні круглого столу як доповідач та поділилася з колегами своїм баченням реформування судової мережі.

«Рівномірний розподіл навантаження, модернізація судової інфраструктури та диджиталізація сприятиме дотриманню розумних строків розгляду справ, що своєю чергою покращить рівень доступу громадян до правосуддя», – підкреслила Ганна Фазикош.

Як зазначила заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра, оптимізація мережі судів є складним і соціально чутливим питанням, зокрема в умовах воєнного стану. Проте її якісне проведення дозволить вирівняти суддівське навантаження по країні, а також дозволить оптимізувати видатки на фінансування судової влади, а у довгостроковій перспективі передбачатиме економію коштів.

За результатами фахових обговорень буде розроблено чіткий план і Дорожня карта необхідних заходів, що дозволить перейти до практичних дій для розв'язання цього питання.

Круглий стіл організовано в межах Проєкту ЄС «Право-Justice» спільно з Комітетом Верховної Ради з питань правової політики та Державною судовою адміністрацією України.